Обережно:вірусний гепатит А

Протягом останніх 2-ох років в країні спостерігається погіршення епідемічної ситуації із захворюваності на вірусний  гепатит А(ВГА). Фахівцями Держпродспоживслужби в Житомирській області в 2016 році взято участь у розслідуванні 12 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, серед яких вірусами гепатиту А викликано 5 (41,6%), а в 2017 році розслідувано 3 спалахи, в т.ч. викликаних вірусом гепатиту А 1 (33,3%).

          Виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань в більшості випадків пов’язане з об’єктами, що мають важливе соціальне значення, зокрема навчальними, оздоровчими закладами, об’єктами водопостачання, громадського харчування, тощо. Звертає на себе увагу збільшення кількості захворювань, фактором передачі яких є питна вода.

           З  метою недопущення  погіршення  санітарно-епідемічної  ситуації та на виконання доручення Віце- прем’єр-міністра України від 18.01.2018 №1923/1/1-18 Овруцьким районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області   до  голів  районної  держадміністрації,  Овруцької міської ОТГ та Словечанької сільської ОТГ  направлено  листи  та  ініційовано створення комісій по комплексних обстеженнях підприємств питного водопостачання, громадських джерел децентралізованого водопостачання, очисних споруд каналізації, місць видалення та утилізації твердих побутових відходів Овруцького району.

         Розпорядженням  Голови РДА  від  31.01.2018 року  №19  створено  комісіїю по обстеженню даних об’єктів.   Комплексні  перевірки  розпочаті  та  будуть  тривати  до  28  лютого.   

  Що ж це за хвороба, вірусний гепатит А?

         В давнину вірусний гепатит А іменували як «хворобу брудних рук», пізніше, в радянські часи, як хворобу Боткіна. Серед всіх інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третє місце, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту.

       ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А – це інфекційне вірусне захворювання з переважаючим ураженням печінки. Єдиним  джерелом вірусу в природі є людина.       Джерелом інфекції є тільки хвора людина, насамперед з безсимптомними (безжовтяничними) формами захворювання, яка не викликає підозри у оточуючих здорових людей.  Вірус потрапляєдо організму людиничерез рот із забрудненою водою, харчовими продуктами, за допомогою забруднених рук або інфікованих предметів.

        Сприяють поширенню вірусу гепатиту А незадовільний санітарно-гігієнічний стан населених пунктів, неналежне утримання колодязів, надвірних вбиралень, відсутність централізованого водопостачання та каналізування населених пунктів, особливості стану навколишнього природного середовища: високе стояння ґрунтових вод, дренажні властивості ґрунтів та інші обставини.

        Інкубаційний період (час з моменту зараження до появи ознак хвороби) триває 7-45 днів.

         Найчастіше хворіють діти (5-14 років) і молоді люди (15-29 років).

Захворювання розпочинається як звичайна застуда: спостерігається підвищення температури тіла, першіння в горлі, слабкість, пізніше з’являються нудота, дисфункції кишківника, втрата апетиту, серед характерних ознак – збільшення печінки, жовтяниця, потемніння сечі, посвітління калу.

У РАЗІ ВИНИКНЕННЯ ТАКИХ ОЗНАК НЕОБХІДНО НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ!     

ЩОБ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ на вірусний гепатит А та гострі кишкові інфекції РЕКОМЕНДУЄМО:

- Дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та споживанням їжі.

- Вживати якісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою.

- Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, свердловин тощо) перед вживанням кип’ятити.

- Не використовувати воду із сумнівних джерел.

- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.

- Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти.

- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

- Знищувати мух у приміщеннях .

       Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

      

Головний спеціаліст

Овруцького районного управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Житомирській області                                                     Шваб С.М.

Повернутись